MALZEMELER
- 2 su bardağı buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kayısı
- 8 adet incir
- 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
- 5 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı gül suyu
- 5 adet karanfil
- 1 çay kaşığı bal
- 1 çay kaşığı pekmez
- 1 adet küçük elma
ÜZERİ İÇİN
- kavrulmuş susam
- hindistan cevizi
- tarçın
- kuş üzümü
- dövülmüş fındık
- badem
- dövülmüş ceviz
- nar
- kavrulmuş çam fıstığı
- Fasulye ve nohutu ayrı kaplarda akşamdan ıslatıp, ertesi gün haşlıyoruz.
- Buğdayı da 20 bardak suda 1 taşım kaynatıp altını kapatıyoruz ve sabaha kadar şişmesi için bekliyoruz.
- Ertesi gün buğdayı tekrar pişirmeye başlıyoruz, kısık ateşte buğday iyice yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
- Buğday haşlanırken ıslattığımız nohut ve fasulyeyi pişirip suyunu süzüyoruz.
- Karanfili 1 çay bardağı suda kaynatıp, suyunu buğdayın içine süzüyoruz.
- İncirleri doğrayıp ayrı bir kapta pişiriyoruz. (Buğday ile pişirirseniz Aşureniz kararır)
- Küçük küçük doğranmış elmaları buğdaya ilave ediyoruz.
- Yıkanmış kuş üzümü, üzüm ve doğranmış kayısıyı da aşuremize ilave ediyoruz.
- Şeker hariç kalan malzemeleri de ilave edip, 15 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
- Nohut ve fasulyemizi de ilave edip 15 dakika kadar pişiriyoruz.
- Son olarak da şeker ilavesini yapıyoruz. Şekeri koyduktan sonra aşure şekersiz kıvamına göre biraz daha sulu olacak. O yüzden su ayarını şekerden sonra yapın.
- En son pişen incirin de suyunu süzüp aşureye ilave edebilir ve ocağınızın altını kapatabilirsiniz.
- 15 dakika dinlendirip, kaselere bölebilir ve zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
Biraz meşakkatli olsa da, huzur verici bir tatlı. Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder