16 Aralık 2012 Pazar

AŞURE



MALZEMELER

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kayısı
  • 8 adet incir
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı gül suyu
  • 5 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 1 adet küçük elma
ÜZERİ İÇİN
  • kavrulmuş susam
  • hindistan cevizi
  • tarçın
  • kuş üzümü
  • dövülmüş  fındık
  • badem
  • dövülmüş ceviz
  • nar
  • kavrulmuş çam fıstığı
HAZIRLANIŞI
  •  Fasulye ve nohutu ayrı kaplarda akşamdan ıslatıp, ertesi gün haşlıyoruz.
  • Buğdayı da 20 bardak suda 1 taşım kaynatıp altını kapatıyoruz ve sabaha kadar şişmesi için bekliyoruz.
  • Ertesi gün buğdayı tekrar pişirmeye başlıyoruz, kısık ateşte buğday iyice yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
  • Buğday haşlanırken ıslattığımız nohut ve fasulyeyi pişirip suyunu süzüyoruz.
  • Karanfili 1 çay bardağı suda kaynatıp, suyunu buğdayın içine süzüyoruz.
  • İncirleri doğrayıp ayrı bir kapta pişiriyoruz. (Buğday  ile pişirirseniz Aşureniz kararır)
  • Küçük küçük doğranmış elmaları buğdaya ilave ediyoruz.
  • Yıkanmış kuş üzümü, üzüm ve doğranmış kayısıyı da aşuremize ilave ediyoruz. 
  • Şeker hariç kalan malzemeleri de ilave edip, 15 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
  • Nohut ve fasulyemizi de ilave edip 15 dakika kadar pişiriyoruz. 
  • Son olarak da şeker ilavesini yapıyoruz. Şekeri koyduktan sonra aşure şekersiz kıvamına göre biraz daha sulu olacak. O yüzden su ayarını şekerden sonra yapın. 
  • En son pişen incirin de suyunu süzüp aşureye ilave edebilir ve ocağınızın altını kapatabilirsiniz.
  • 15 dakika dinlendirip, kaselere bölebilir ve zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
Biraz meşakkatli olsa da, huzur verici bir tatlı. Afiyet olsun :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder