Aslında makbul olanı hamuru kendin açarak yaptığın. Belki bir gün yaparım, çünkü o zaman iki yada üç kişi olmak gerekiyor. Bugün pratik olanı anlatayım. Zaten o kadar yoğun tempoda yaşıyoruz ki hep en pratik olanını arıyoruz.
MALZEMELER
- 1 kg hazır yufka
- 1 adet kuru soğan
- 1/2 kg kıyma
- 1 adet yeşil sivri biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı salça
- pulbiber, karabiber,tuz
- 3 su bardağı su+1/2 su bardağı ayçiçek yağı karışımı
- Üzeri için 1 yumurta ve 1 tatlı kağışı yoğurt
HAZIRLANIŞI
Önce kıymalı harcımızı hazırlayalım. Kıymamızı teflon tavaya alıp 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile orta ateşte rengi değişene kadar sürekli karıştıralım. ince ince yemeklik doğranmış soğanları kıymamıza ilave edelim, harç suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak pişirelim. Daha sonra ince kıyılmış biberleri ilave edip5 dakika daha soteleyelim. En son salçayı da ilave edip 5 dakika daha kavuralım. Burda önemli olan soğanın iyi pişmesi, çiğ kalırsa börek midenizi rahatsız edebilir.
Artık böreğimizi hazırlayabiliriz. Her bir yufkayı tek tek hazırlayacağız. Açtığımız yufkanın üzerini yağlı su karışımı ile ıslatıyoruz. Dikkat etmeniz gereken ne çok kuru olmalı ne de ıslak. Yufkayı ortadan ikiye kesip 2 tane yarım ay elde edeceğiz. Kıymalı harçtan yeteri kadar yufkaya serpip, yuvarlak kısmından kıvırıyoruz. Yağlanmış tepsinin ortasından başlayarak yuvarlayarak bütün yufkaları bitiriyoruz. Ben hem kıymalı hem peynirli yaptım.
Fırına almadan önce yumurta ve yoğurdu çırpıp böreğimizin üzerine sürüyoruz. 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Frından çıkınca 10 dakika kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Tabi her zamanki gibi bu böreği peynirli, patatesli, patlıcanlı, ıspanaklı da yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder