Bence evinizde güveç yoksa en kısa zamanda edinmelisiniz. Çünkü toprak kapta pişen yiyeceklerin tadı da kıvamı da başka oluyor. Tabi bu yemeğe başlamadan önce zaman ayarlamasını da iyi yapmanız lazım. Güveçte yemek kısık ateşte uzun sürede pişmeli ki güveç hakkını versin.
MALZEMELER ( 4 kişilik)
- 250 gram dana kuşbaşı (ön haşlama yapılmış)
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 adet topan patlıcan
- 2 adet kabak
- 1 adet orta boy patates
- 6-7 adet haşlanmış taze fasulye (çiğ koyarsanız çok geç pişiyor)
- 3 adet domates
- 3 adet sivri biber
- 10 dal kıyılmış maydanoz
- 10 adet sarımsak
- pul biber, nane, tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı dolusu salça
HAZIRLANIŞI
Sırasıyla ön hazırlığı yapalım. Patlıcanları alaca soyup küp küp doğradıktan sonra tuzlu suda 15 dakika bekletip acı suyunu sıkarak kağıt havlu üzerine alıyoruz. Patates
ve domatesi yemeklik doğruyoruz. Haşlanmış taze fasulyeleri de parmak büyüklüğünde doğruyoruz. Kabakları dilimliyoruz. Soğanı ve biberi yemeklik doğruyoruz. Bu arada etin ve fasulyenin suyunu sakın dökmeyin. Sıra geldi güveci doldurmaya. Güvece önce kuru soğanları yayıp sırasıyla taze fasulye, biber, patlıcan, patates,kabak, domates, sarımsakların yarısını koyuyoruz. kalan yarısını da ikinci defa aynı şekilde diziyoruz. üzerine kıyılmış maydanozu serpip, salçayı et suyunda ezip tuz ve sevdiğiniz baharatları ilave edip, gerekirse biraz daha su ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı güvece ilave edin. üzerine biraz sıvı yağ gezdirip kapağını kapatın ve kapaktan hava çıkmayacak şekilde alüminyum folyo ile sarın . orta hararetli ateşte yaklaşık 10 dakika pişirdikten sonra kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Artık folyoyu açabilirsiniz. Türlünüzün pişip pişmediğini kontrol din gerekirse kontrol ederek pişirmeye devam edin. Pişen güvecinizi 20 dakika dinlendirmelisiniz. Dikkat etmeniz gerek konu suyu. Pişerken folyo ile kapattığımız için tencere su kaybetmeyecektir. O yüzden piştiğinde olması gerektiği kadar su koymalısınız. Yanına pilav güzel gider. Afiyet olsun.
ve domatesi yemeklik doğruyoruz. Haşlanmış taze fasulyeleri de parmak büyüklüğünde doğruyoruz. Kabakları dilimliyoruz. Soğanı ve biberi yemeklik doğruyoruz. Bu arada etin ve fasulyenin suyunu sakın dökmeyin. Sıra geldi güveci doldurmaya. Güvece önce kuru soğanları yayıp sırasıyla taze fasulye, biber, patlıcan, patates,kabak, domates, sarımsakların yarısını koyuyoruz. kalan yarısını da ikinci defa aynı şekilde diziyoruz. üzerine kıyılmış maydanozu serpip, salçayı et suyunda ezip tuz ve sevdiğiniz baharatları ilave edip, gerekirse biraz daha su ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı güvece ilave edin. üzerine biraz sıvı yağ gezdirip kapağını kapatın ve kapaktan hava çıkmayacak şekilde alüminyum folyo ile sarın . orta hararetli ateşte yaklaşık 10 dakika pişirdikten sonra kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Artık folyoyu açabilirsiniz. Türlünüzün pişip pişmediğini kontrol din gerekirse kontrol ederek pişirmeye devam edin. Pişen güvecinizi 20 dakika dinlendirmelisiniz. Dikkat etmeniz gerek konu suyu. Pişerken folyo ile kapattığımız için tencere su kaybetmeyecektir. O yüzden piştiğinde olması gerektiği kadar su koymalısınız. Yanına pilav güzel gider. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder